TOP 5 potraw mięsnych na Boże Narodzenie

Schab z owocami

Pieczony schab ze śliwką lub morelą zna chyba każdy i nie trzeba przesadnie go zachwalać, ale wieprzowina idealnie komponuje się także z innymi owocami, takimi jak pomarańcze czy jabłka, albo ananas. A wiecie, że można go także przyrządzić z owocami z wigilijnego kompotu?  Wychodząc naprzeciw nowym trendom i postępując zgodnie z zasadą zero waste, czyli unikaniu marnowania jedzenia, proponujemy obłożyć schab owocami z kompotu i piec go w naczyniu żaroodpornym. Mięso zyska niepowtarzalny lekko słodkawy smak i charakterystyczny dla suszonych owoców aromat. My już czujemy zapach świąt…

TOP 5 potraw mięsnych na Boże Narodzenie (1)
TOP 5 potraw mięsnych na Boże Narodzenie (2)

Karkówka w ziołowej marynacie

Karkówka to klasyk letnich spotkań przy grillu, ale może być też idealną bohaterką świątecznego obiadu. Pachnąca ziołami i czosnkiem, soczysta, krucha i delikatnie rozpływająca się w ustach. My polecamy karkówkę w aromatycznych ziołach. Do marynaty wybierzcie majeranek, wcześniej roztarty w rękach lub w moździerzu – to sprawi, że wydobędziecie z niego niepowtarzalny aromat. Do zestawu ziół warto dodać liście laurowe, świeżo mielony czarny pieprz, ziele angielskie i koniecznie czosnek. Do roztartych w moździerzu ziół dodajemy oliwę i tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy mięso pozostawiając je na kilka godzin w lodówce. Tak przygotowaną pieczeń wkładamy do rękawa i pieczemy w piekarniku. Podajemy pokrojoną w grube plastry.

Boczek rolowany

Zrobiliście już karkówkę, ale została Wam jeszcze marynata ziołowa? Można ją wykorzystać do przygotowania boczku rolowanego! Aby wzbogacić smak mięsa, koniecznie przyprósz je słodką lub wędzoną papryką. Wybieraj tą węgierską, bo jest najsmaczniejsza. Najlepiej nie piec boczku za długo aby się nie wysuszył i nie był zbyt twardy. Idealnym dodatkiem do tej wędliny będzie konfitura z czerwonej cebuli. Do garnka wrzucamy 200g cebuli pokrojonej w piórka, dodajemy 200g cukru i 2 łyżki octu winnego. Gotujemy przez około 20-30 minut. Palce lizać! My lubimy eksperymentować i uczyć się nowych kuchennych tricków, a Wy?

TOP 5 potraw mięsnych na Boże Narodzenie (3)
TOP 5 potraw mięsnych na Boże Narodzenie (4)

Pieczeń rzymska (Falscher Hase)

Z naszego Instagrama dowiedzieliście się już, że wszystkim znana i lubiana pieczeń rzymska pochodzi z… Niemiec. To idealna potrawa dla każdego, kto lubi dania z mielonym mięsem, natomiast prezentuje się znacznie lepiej i bardziej finezyjnie niż zwykłe kotlety. Pieczeń rzymska jest daniem smacznym, a zarazem niewymagającym, gdyż wystarczy wymieszać kilka składników, włożyć całość do formy i upiec. Perfekcyjnie pasuje do świątecznego stołu i wspaniale  komponuje się z sosem chrzanowym. Pieczeń można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc podczas gdy Ty będziesz spokojnie celebrować czas z rodziną, Falscher Hase powoli wystygnie, by potem rozpieszczać Wasze podniebienia!

Pierogi z mięsem

Jak my uwielbiamy pierogi! W Boże Narodzenie szykujemy dużą porcję z mięsnym farszem, obowiązkowo okraszone cebulką zeszkloną na maśle. To kolejne danie, które powstaje zgodnie z zasadą zero waste, bo z ugotowanego mięsa na rosół. Farsz warto dokładnie rozdrobnić w robocie kuchennym, aby nadzienie było delikatne. Można też do niego dodać ubite białko – dzięki temu pierogi staną się puszyste i nabiorą lekkości. Do ciasta natomiast niektórzy radzą dodawać nawet 2-3 żółtka i łyżeczkę masła, by wyszło cienkie i smaczne.

TOP 5 potraw mięsnych na Boże Narodzenie (5)

To były Nasze propozycje z cyklu dania mięsne na Boże Narodzenie.

A Wy bez której potrawy nie wyobrażacie sobie świąt?

Jeśli szukasz kulinarnych inspiracji na Boże Narodzenie, koniecznie zajrzyj na naszą grupę facebookową Qchenne Meaty: https://www.facebook.com/groups/755348234893722/.
Znajdziesz tam patenty na miękkie mięso oraz inne przydatne informacje. 🙂

Wpis realizowany w ramach kampanii „Jakość z polskim certyfikatem” finansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.