PLAŻING Z QAFP!

Smakowita kanapka i warzywny box

Najprostszy pomysł na pożywny posiłek na plaży to kanapka przygotowana na bazie dobrej jakości pieczywa, najlepsze będą pełnoziarniste bułki, grahamki lub bułki owsiane z ziarnami. Rozkrojoną bułkę posmaruj serkiem śniadaniowym, naturalnym lub ziołowym, połóż liście osuszonej sałaty, szynkę wieprzową lub drobiową ze znakiem QAFP, pokrojone na plastry ugotowane jajko i posyp szczypiorkiem. Aby posiłek był dobrze skomponowany przygotuj również pudełko ulubionych warzyw, mogą to być pokrojone w słupki zielone ogórki (bez gniazd nasiennych), papryki, kalarepa i marchewka. Pyszne i proste!

Pita z szarpaną wieprzowiną

Alternatywą dla kanapki jest pita wypełniona smakowitą duszoną łopatką QAFP i warzywami z odrobiną sosu. Łopatkę przygotuj dzień wcześniej, nie jest ona trudna do przyrządzenia ale wymaga czasu. Kulinarną wieprzowinę QAFP natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, brązowym cukrem, pieprzem cayenne, ostrą papryką i przypraw ulubionymi ziołami oraz świeżo mielonym pieprzem, odstaw na 2 godziny. Zamarynowane mięso włóż do rękawa do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 130 st C przez około 5 godzin. Mięso będzie idealnie soczyste, zachowa swój aromat i będzie się łatwo rozdzielało pod wpływem widelca – stąd nazwa szarpana wieprzowina (pulled pork). Pitę możesz zrobić samodzielnie lub kupić gotową, z dobrym składem, bez konserwantów, barwników i polepszaczy smaku. Pitę przekrój na pół, wypełnij ją sałatą lodową, rukolą, dodaj szarpaną wieprzowinę QAFP, oliwki, czerwoną cebulę i pokrojoną na kawałki paprykę. Smak podkreśli odrobina domowego sosu na bazie jogurtu i świeżych ziół. Pitę zawiń szczelnie w folię aluminiową, na plaży wystarczy ją odwinąć i zjeść ze smakiem!

Kurczak w papilotach

Kurczak w papilotach smakuje znakomicie, a przygotujesz go w bardzo prosty sposób. Pierś kurczaka QAFP pokrój na niezbyt duże kawałki, przypraw solą, czosnkiem i tymiankiem i wrzuć na rozgrzaną patelnię grillową delikatnie posmarowaną oliwą. Następnie dorzuć na patelnie pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i cebulę cukrową, posól i smaż przez kilka minut, aż kurczak będzie miękki. Całość podziel na odpowiedniej wielkości porcje i zawiń je w pakieciki z folii aluminiowej. Takiego kurczaka możesz zjeść z waflami ryżowymi lub pumperniklem. To danie jest pyszne, uwielbiają je również dzieci!

Domowe nugettsy z sosem czosnkowym

Jeszcze jedno danie z kurczaka, do którego nikogo nie trzeba namawiać. Lubi je każdy! Upieczone w piekarniku soczyste filety kurczak lub kawałki wytrybowanych udek smakują znakomicie, a podane z domowym sosem czosnkowym są naprawdę wyborne. Mięso kurczaka QAFP podziel na nieduże kawałki, w misce roztrzep jajko, dodaj jogurt naturalny i przyprawy: granulowany czosnek, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz. W tak przygotowanej marynacie zanurz kurczaka i zostaw na około pół godziny. Po tym czasie mięso obtocz w rozkruszonych płatkach kukurydzianych i rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piekarnik nagrzej do 200 st C i piecz nugettsy przez 15 minut. Po wystudzeniu spakuj je do pudełka, a w osobnym pojemniku zabierz domowy sos czosnkowy, przygotowany na bazie naturalnego jogurtu z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i naturalnymi przyprawami.

Sałatka z kaszy bulgur z szynką QAFP

Dla tych, którzy nawet na wakacjach dbają o linię mamy wyjątkowo smaczną propozycję! Sałatka z kaszy bulgur to idealne rozwiązanie na pełnowartościowy posiłek na łonie natury. Przygotowanie jest banalnie proste, a sałatka jest sycąca i pełna smaku. Zacznij od ugotowania i przestudzenia kaszy, w tym czasie pokrój pozostałe składniki. W niewielką kostkę pokrój szynkę QAFP, rzodkiewki, małosolne ogórki, czerwoną cebulę i zielone lub czarne oliwki, pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Świeże zioła miętę i oregano drobno poszatkuj. Do wystudzonej kaszy dodaj przygotowane składniki, rozkruszoną fetę, polej oliwą, skrop sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Zapakuj sałatkę do pudełka, a na plaży ciesz się jej wyśmienitym smakiem!

Pamiętaj aby poza nakryciem głowy i kremem do opalania zabrać na plażę odpowiednią ilość picia, najlepiej wody lub domowej lemoniady bez cukru. Warto też wziąć  zdrowe przekąski na przykład różne orzechy, domowe muffinki i świeże owoce. Jeśli na plaży zamierzasz spędzić kilka godzin to świetnie sprawdzi się torba termiczna, która uchroni jedzenie przed promieniami słońca i pozwoli dłużej zachować świeżość.

 

Niezależnie czy wybierasz się na plaże nad morzem, jeziorem, stawem czy rzeką życzymy dużo słońca i smacznego plażowania z QAFP!

Wpis realizowany w ramach kampanii „Jakość z polskim certyfikatem” finansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.