Orientalne zupy na zimowe wieczory

Ramen

Doskonałą w smaku zupą, która idealnie sprawdzi się w okresie zimowym, jest ramen. Od kilku lat ramen podbija podniebienia smakoszy z nad Wisły i jest jednym z najpopularniejszych dań azjatyckich restauracji. Intrygujący w smaku, o wielu odsłonach, którego bazą jest oczywiście długo gotowany bulion, różny w smaku w zależności od rodzaju użytego mięsa np. drobiowego lub wieprzowego. Ramen to zupa, której smak buduje się przez dodanie różnych przypraw i składników – mięsa, warzyw, ryb czy grzybów, istotnym elementem jest też makaron, który dopełnia danie. Dla miłośników ramenu ta zupa to kwintesencja umami, gdzie poprzez różnorodną teksturę, aromat przypraw i wybitny smak składników, można odnaleźć zarówno pikanterię, słoność jak i słodycz, a wszystko jest doskonale wyważone.

Zupa tajska z mleczkiem kokosowym

Szybka w przygotowaniu, fantastyczna w smaku! Sycąca zupa tajska na bazie mięsa mielonego z łopatki lub kawałków piersi kurczaka, z dużą ilością chrupiących warzyw i smakiem zbalansowanym delikatnym mleczkiem kokosowym. Zasada jest prosta – najpierw pokrój wszystkie warzywa i naszykuj przyprawy bo gotowanie będzie naprawdę ekspresowe 🙂 Zaczynamy od przesmażenia cebuli na odrobinie oleju kokosowego, następnie dodajemy mięso, a po chwili pokrojoną w cienkie słupki marchewkę. Dosłownie po minucie wlewamy mleko kokosowe i wrzątek (taką samą ilość jak mleka) dodajemy przyprawy – pastę curry, sos rybny, świeży imbir, trawę cytrynową i papryczki chili, a 5 minut przed końcem gotowania liście kafiru i sok z limonki. Kiedy zupa się gotuje, a trwa to tylko około 15-20 minut, do miseczek nakładamy makaron ryżowy, świeżą, cienko pokrojoną paprykę i paseczki kapusty pekińskiej. Gorącą zupą zalewamy składniki w miseczce, posypujemy ją szczypiorem, kiełkami fasoli i rozkoszujemy się smakiem! Uwielbiamy połączenie gorącej, pikantnej zupy z soczystymi warzywami i mięciutkim, delikatnym makaronem!

Orientalna zupa z kurczakiem i krewetkami

Kolejny wyśmienity przepis to orientalna zupa przygotowana na bazie drobiowego rosołu, którego smak jest egzotyczny i nadzwyczajny. Jego tajemnica to dobrej jakości baza – mięso drobiowe, marchew, cebula i kapusta pekińska oraz wachlarz przypraw, których używamy do woli. Do garnka dodajemy podstawowe składniki, dorzucamy suszone grzyby shitake lub mun, kawałek galangalu, trawę cytrynową, laskę cynamonu, ziarna kolendry, gwiazdki anyżu, kardamon, ostre papryczki i pastę z tamaryndowca, całość zalewamy zimną wodą. Gotujemy jak tradycyjny rosół – długo, powoli, ma niespiesznie pyrkać na małym ogniu aby uwolnić cały aromat ukryty w przyprawach. Kiedy rosół jest już gotowy dodajemy świeże krewetki i gotujemy go minutę, aby nie przeciągnąć krewetek. Wcześniej przygotowany makaron, świetny do tego dania będzie chow mein, pokrojoną w julienne marchewkę i kiełki soi wkładamy do misek i zalewamy gorącym rosołem z kawałkami kurczaka i krewetkami, posypujemy świeżą, poszatkowaną kolendrą oraz prażonymi ziarnami sezamu. Smak i zapach są obłędne, nie można przestać jeść!

Zupy azjatyckie zaskakują różnorodnością, mają też działanie dobroczynne ponieważ w okresie zimowym, kiedy nasz organizm naturalnie zwalnia, przyspieszają metabolizm. Dzięki orientalnym przyprawom takim jak imbir, anyż, kardamon czy papryczka chili uzyskamy nie tylko świetny smak, ale i dodatkowy efekt w postaci rozgrzania organizmu i lepszego trawienia. Kuchnia ta zachwyca prostotą wykonania i fantastycznym łączeniem smaków, różnorodnością tekstur i mnogością barw. Wystarczy talerz orientalnej zupy, aby jednodaniowy posiłek zaspokoił głód i rozgrzał w zimowy wieczór.

Wpis realizowany w ramach kampanii „Jakość z polskim certyfikatem” finansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.