Mięso QAFP – dobry wybór!

„Dobre mięso” – co to oznacza?

Dzisiejszy konsument jest już coraz częściej świadomym i wyedukowanym klientem, który szczególną uwagę zwraca na skład produktu, pochodzenie czy producenta. Coraz więcej osób przy sklepowych półkach dokładnie sprawdza informacje zawarte na etykiecie. Odpowiedzią na te potrzeby konsumentów są  krajowe i europejskie systemy certyfikacji, dzięki którym mamy pewność, że produkt ma nie tylko doskonały smak i wysoką, powtarzalną jakość, ale również, że producent spełnił wysokie normy w procesie hodowli i produkcji.

 

Produkty certyfikowane są wytwarzane na podstawie szeregu restrykcyjnych norm i procedur wynikających z przestrzegania przepisów, które umożliwiają nadzór nad całym łańcuchem produkcji  „od pola do stołu”. Jednym z takich systemów jest System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP, w którym wytwarzane są m.in. kulinarne mięso oraz wędliny wieprzowe i drobiowe. Obejmuje on całościowo proces od hodowli aż po sprzedaż.

Mięso wysokiej jakości QAFP

„Dobre mięso” – jak je wybrać?

System QAFP oferuje szeroki asortyment kulinarnego mięsa wieprzowego i drobiowego szlachetnych elementów tj., polędwiczka, szynka, schab, łopatka i karkówka czy pierś lub udko.  Delikatne mięso charakteryzuje się idealną  kruchością i soczystością. A dzięki wysokiej jakości mięsa i odpowiednio niskiej zawartości tłuszczu kulinarna wieprzowina ma delikatny, głęboki smak oraz piękną różowo-czerwoną barwę i przyjemny zapach. Wysoka jakość mięsa QAFP zamknięta jest w nowoczesnym opakowaniu typu MAP (Modified Atmosphere Packaging), gwarantującym zachowanie pełnego bezpieczeństwa oraz dłuższej świeżości. Każdy produkt posiada też opis na opakowaniu, pozwalający na jego pełną identyfikację.

W towarzystwie smakuje lepiej

Pamiętajmy, że mięso jest niezbędnym ale jednym z wielu elementów zbilansowanej diety. Dlatego  przyrządzajmy mięso – zdrowo , lekko, prosto i koniecznie w towarzystwie warzyw! Surowych, duszonych, gotowanych na parze lub z piekarnika. Doskonałym dodatkiem podkreślającym naturalny aromat i smak mięsa są zioła, zarówno te suszone jak i świeże. Z wieprzowiną wspaniale komponują się zioła takie jak majeranek, jałowiec, cząber czy szałwia, które świetnie pasują np. do marynowania mięs przeznaczonych na pieczeń. Do potraw z mięsem mielonym świetnie pasują bazylia, oregano, czosnek niedźwiedzi czy zioła prowansalskie. Drób smakuje wyśmienicie w marynacie z tymianku, bazylii, papryki, cząbru czy rozmarynu. Warto sięgać po aromatyczne zioła i przyprawy, bo dodane do mięsa QAFP będą ciekawym urozmaiceniem i gwarancją potraw pełnych smaku.

 

Korzyści warte grzechu

Mięso zawiera niezbędne minerały, witaminy i aminokwasy, również takie, których organizm nie potrafi sam wytworzyć, a które są potrzebne do budowy tkanek. Jednym z takich składników jest białko – budulec tkanki mięśniowej, regulator procesów metabolicznych i źródło energii. Człowiek potrzebuje średnio 1 g białka na 1 kg masy ciała – warto pokrywać to dzienne zapotrzebowanie pełnowartościowymi proteinami, których głównym nośnikiem jest właśnie mięso. To właśnie dzięki  składnikom odżywczym, takim jak niacyna, tiamina, ryboflawina czy witamina B6 jest źródłem łatwo przyswajalnego białka.

Nasze wskazówki:

  • Kupuj świeże mięso na bieżąco w małych ilościach.
  • Zwracaj uwagę, by mięso było zapakowane w atmosferze MAP lub vacum. Dzięki pakowaniu próżniowemu mięso ma mniejszy kontakt z tlenem, co wydłuża termin przydatności do spożycia.
  • Duś lub piecz mięso w folii – przygotowywanie potrawy trwa krócej i zapobiega stratom witamin.
  • Dodanie do mięsa ziół lub warzyw podkreśli jego walory smakowe.

Wpis realizowany w ramach kampanii „Jakość z polskim certyfikatem” finansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

 

Mięso QAFP – dobry wybór!