Blog

Kulinarna podróż dookoła świata z QAFP

Lato, lato, lato czeka, a wraz z latem…. czekają podróże! Podróże, które pozwalają zanurzyć się w kulturze, historii ale i smakach odwiedzanych miejsc. Jednym z cudownych aspektów wakacyjnych wojaży jest możliwość poznania lokalnej kuchni, skosztowanie nowych potraw i przywiezienie smakowitych wspomnień! My już dziś zabierzemy Cię w niezwykłą, kulinarną podróż dookoła świata z wysokiej jakości produktami sygnowanymi znakiem QAFP. Oto nasza lista smaków z podróży, które z powodzeniem możesz odtworzyć w swojej kuchni!

Hiszpańska PAELLA

Kuchnia hiszpańska jest bardzo popularna na całym świecie, szczególnie ceniona za aromatyczne i wyraziste potrawy. Jest wyjątkowo smaczna, kolorowa i żywiołowa jak taniec flamenco.

Jednym z najpopularniejszych, tradycyjnych dań hiszpańskich jest przygotowywana na specjalnych patelniach (paellerach) PAELLA. Podstawę tego dania stanowi krótko-ziarnisty ryż (najczęściej arroz bomba) i szafran, wysokiej jakości mięso takie jak drób lub wieprzowina ze znakiem QAFP, owoce morza i warzywa, na przykład różnokolorowe papryki, cebula i czosnek. W każdym domu paella przygotowywana jest nieco inaczej i nawet jeśli dodawane są takie same składniki to może znacznie różnić się smakiem. Największy rozkwit popularności paelli przypada na XIX wiek i od tego czasu jest to najpopularniejsze i najbardziej znane danie hiszpańskie. Paella to feeria  smaku i koloru, którą warto przygotować dla przyjaciół! Disfrute de su comida!

 

Bułgarskie KEBAPCHE

Bułgarzy uwielbiają przyjmować i karmić gości, a pyszne jedzenie i obfity stół są uzupełnieniem ich gościnności. Kuchnia bułgarska ma oczywiście wiele cech kuchni bałkańskiej, ale wyraźnie czuć w niej także wpływ kuchni tureckiej, greckiej, a nawet węgierskiej.

Jednym z przepysznych, letnich dań są łatwe do przygotowania KEBAPCHE. Podstawą tej potrawy jest doskonałej jakości, soczyste i aromatyczne mięso, w domu przygotujesz je z wysokiej jakości kulinarnej łopatki wieprzowej ze znakiem QAFP. Zmielone mięso przypraw obficie kminkiem i pieprzem oraz solą, w niektórych regionach dodaje się również cząber i czosnek, i zostaw na kilka godzin aby smaki się przegryzły. Uformuj podłużne kebapche (powinny mieć około 15 cm długości i 2-3 cm szerokości) i grilluj je kilka minut na rozgrzanym ruszcie. Podawaj w towarzystwie tradycyjnej bułgarskiej lutenicy i znanej na całym świecie, orzeźwiającej sałatki szopskiej. приятен апетит!

Amerykańskie BUFFALO WINGS

Ameryka to wielokulturowy kraj, którego kuchnia przyciąga różnorodnością, a w każdym rejonie dominują inne smaki. Kuchnia amerykańska często kojarzy się z indykiem pieczonym na Święto Dziękczynienia, hamburgerami, hot-dogami czy szarlotką apple pie. Jednak jednym z najbardziej ulubionych dań Amerykanów są BUFFALO WINGS czyli pieczone skrzydełka kurczaka, których nazwa pochodzi od miasta Buffalo, gdzie zaczęto je serwować po raz pierwszy. Szacuje się, że w czasie weekendu Super Bolw Amerykanie zjadają około 1,3 miliarda buffalo wings!

Pikantne skrzydełka buffalo wings to świetny pomysł na letnią domówkę ze znajomymi.  Przygotowanie jest banalnie proste! Soczyste skrzydełka kurczaka QAFP podziel na trzy części, lotki zostaw (przydadzą się potem na przykład do ugotowania wywaru), a pozostałe części smaż przez około 12-15 minut w garnku z rozgrzanym olejem, dzięki temu skrzydełka będą idealnie chrupkie na zewnątrz i soczyste w środku. W międzyczasie na patelni przygotuj sos, który składa się z ostrego sosu curry i masła – złote proporcje to pół na pół. Usmażone skrzydełka zanurz w sosie i dokładnie je w nim obtocz. Buffalo wings podawaj z pokrojonym na długie paski selerem naciowym oraz dipem blue cheese. Enjoy your meal!

Włoskie RAVIOLI

Kuchnia włoska to jedna z najpopularniejszych kuchni europejskich na świecie. Wyjątkowe kompozycje smakowe, przygotowane na bazie najwyższej jakości składników, ujmują swoją prostotą. Najczęściej kojarzy się ona z pizzą, pastami, i tiramisu, ale w każdym z regionów znajdziemy niepowtarzalne, lokalne przysmaki takie jak risotto, lasagne czy panna cota.

Jednym ze znakomitych dań włoskich są małe pierożki ravioli o charakterystycznym, kwadratowym kształcie z ząbkowanym brzegiem. Ravioli można przygotować z różnymi farszami: mięsnym, warzywnym, grzybowym, serowym, a nawet z płynnym jajkiem. My polecamy ravioli z nadzieniem ze szpinaku i drobno pokrojonej szynki QAFP z dodatkiem ricotty. Ten farsz jest znakomity w smaku i świetnie komponuje się z delikatnym ciastem pierożków. Ravioli podaj ze stopionym masłem oraz obowiązkowo tartym parmezanem. Buon Appetito!

O smakowitych wspomnieniach z wypraw po świecie możemy pisać jeszcze długo, ale zamiast tego wolimy udać się do kuchni i oddać kulinarnemu szaleństwu. Wrócić myślami na miejscowy targ, do portowej tawerny, małej knajpki zagubionej wśród rozgrzanych uliczek i odtworzyć w domu poznane w czasie wakacji lokalne dania. Dzięki smakowitym, wysokiej jakości produktom ze znakiem QAFP kulinarna podróż dookoła świata będzie przepyszna!

Wpis realizowany w ramach kampanii "Jakość z polskim certyfikatem" finansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.