Blog

Grill w zaciszu domowego ogródka? Wybierz mięso wysokiej jakości.

Słoneczna pogoda zachęca do grillowania na świeżym powietrzu, ale równie dobrze smakuje mięso przygotowane w zaciszu kuchni, na grillu elektrycznym lub grillowej patelni. Niezależnie, który sposób wybierzecie to majowe słońce jest sygnałem, że sezon grillowy właśnie się zaczyna!

Pomysłów na dania przygotowane na ruszcie jest wiele, a ich bazą są wysokiej jakości składniki, które warto wybrać z uwagą. Podstawą wielu potraw przygotowywanych na grillu jest aromatyczne mięso wieprzowe i drób. Jakie mięso kupić aby spełniało wysokie kryteria wymagających smakoszy?

Bardzo dobrym wyborem są kulinarna wieprzowina i drób sygnowane znakiem QAFP. System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP obejmuje cały proces zaczynając od hodowli, poprzez ubój, przetwarzanie, pakowanie i transport, aż po sprzedaż. Ważnym elementem tego łańcucha jest pakowanie-hermetyczne zamknięte mięso zachowuje bogaty, naturalny smak i przyjemny zapach. Niezmieniona pozostaje też struktura i barwa, a mięso cały czas jest naturalnie soczyste i kruche. Opakowanie to również bariera przed oddziaływaniem środowiska zewnętrznego, dzięki czemu łatwo utrzymać jakość i trwałość mięsa. Hermetyczne pakowanie gwarantuje zachowanie znakomitych walorów smakowych, które z powodzeniem wykorzystacie przygotowując dania na grillu. Nasze przepisy polecamy do wypróbowania i inspiracji!

Wybierz mięso pakowane wysokiej jakości na grilla
Sałatka z polędwiczką, camembertem i warzywami

Sałatka z polędwiczką, camembertem i warzywami

Kolorowa sałatka z soczystą polędwiczką, ciepłym serem i warzywami to poezja smaku, która pięknie wygląda i świetnie smakuje. Jej przygotowanie jest proste i nie zajmie wiele czasu.

Polędwiczkę pokrój w plastry, oprósz solą i pieprzem, cukinię również pokrój na plasterki i posól, ser camembert pozostaw w całości. Wszystko grilluj z każdej strony kilka minut na rozgrzanym ruszcie lub patelni. Na dużym talerzu rozłóż roszponkę, cieniutkie krążki czerwonej cebuli, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, na środku połóż grillowany ser, wokół niego cukinie i plastry polędwiczki. Sałatkę skrop delikatnie oliwą z oliwek i odrobiną soku z cytryny, posyp ulubionymi kiełkami (świetnie pasują z rzodkiewki lub brokuła), podawaj od razu po przygotowaniu aby sałata nie zwiędła! Smacznego!

Szaszłyki z kurczaka i kukurydzy

Nasz niebanalny przepis na szaszłyki to prawdziwy przebój kulinarny! Bardzo efektowne, lekkie i pięknie pachnące zachwycą Was smakiem. Łatwo je przyrządzić! Kolby kukurydzy ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie, kurczaka pokrój w dosyć dużą kostkę i oprósz przyprawą do drobiu, czerwoną i żółtą paprykę pokrój na kawałki, a czerwoną cebulę na plastry. Kiedy kukurydza się ugotuje pokrój ją na 6-7 krążków. Na patyczek do szaszłyków nabijaj po kolei warzywa i kawałki kurczaka, na początku i na końcu powinna być kukurydza. Pamiętaj aby patyczek do szaszłyka namoczyć przez ok. 30 minut w zimnej wodzie, nie będzie się palił na grillu!

Szaszłyki z kurczaka i kukurydzy
Burgery ze szpinakiem i piklami

Burgery ze szpinakiem i piklami

Domowe burgery nie mają sobie równych! Soczysta łopatka, w połączeniu z niedużą ilością karkówki to duet, który sprawdzi się znakomicie w pysznych burgerach. Chcecie przepis? Proszę bardzo! Mięso zmiel, dopraw solą i pieprzem (można też dodać świeży czosnek) i wyrabiaj przez kilka minut na jednolitą masę. Następnie podziel je na około 150 gramowe porcje, uformuj kulki i spłaszcz aby powstał kotlet o wysokości około 1,5-2 cm. Burgery połóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj do momentu, aż łatwo będą od niego odchodziły, wtedy przewróć je na drugą stronę. Kiedy burgery są gotowe przełóż je na talerz i daj chwilę „odpocząć” aby zatrzymać soki i smakowity aromat mięsa. Teraz na ruszcie można już położyć bułeczki przekrojone na pół i grillować je po około minucie z każdej strony aby były ciepłe i chrupiące z wierzchu. Połówki bułek smarujemy w środku sosem musztardowym, na dolnej połówce kładziemy liście szpinaku, na nie piklowane ogórki, burgera, plaster pomidora, krążki cebuli i liść sałaty, kładziemy górną połówkę bułki. Własnoręcznie przygotowane burgery wyglądają wspaniale, a ich smak jest doskonały!

Grillowanie to świetny sposób na przyrządzenie smakowitych dań mięsnych, które w towarzystwie odpowiednio dobranych sosów i świeżych warzyw są idealnym pomysłem na wartościowy posiłek. Pamiętaj aby wybierać wysokiej jakości składniki, oczywiście hermetycznie pakownej wieprzowiny i drobiu ze znakiem QAFP na spotkaniu przy grillu nie może zabraknąć!