Efektowne i proste dania wielkanocne

Kolorowe jajka faszerowane szynką

Naturalnie barwione jajka to prosty sposób na urozmaicenie wielkanocnego śniadania. Ugotujcie jajka na twardo, obierzcie je ze skorupek, wybierzcie ulubiony kolor i przygotujcie kolorowe jajka! Dzięki marynacie przygotowanej na bazie buraczków jajka będą miały piękny bordowy kolor. Jak je zrobić? Wystarczy zagotować wodę z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, ziarenek pieprzu oraz odrobiną soli i cukru, włożyć do dużego słoja obrane i pokrojone na plastry buraczki, położyć na nie wcześniej przygotowane jajka, przykryć warstwą buraczków i zalać ciepłą marynatą. Słój trzeba odstawić  do ciemnego pomieszczenia na 12-24 godziny, po tym czasie jajka mają śliczny kolor i delikatny posmak marynaty. Macie ochotę na jajka w kolorze żółtym? Jeśli tak to zanurzcie je na 12 godzin w marynacie przygotowanej z wody, octu, soli, cukru i aromatycznie pachnącej kurkumy. Mamy też prosty sposób aby przygotować jajka o intensywnej niebieskiej barwie! Aby uzyskać taki efekt trzeba przyrządzić wywar z czerwonej kapusty, soli i octu i zanurzyć w nim jajka na 6 godzin. Pamiętajcie żeby nie trzymać jajek w marynatach zbyt długo ponieważ przez dodatek octu mogą się wówczas zrobić się twarde i niesmaczne.

Teraz wystarczy przygotować farsz: przekroić jajka, wyciągnąć żółtka, rozdrobnić je widelcem, dodać pokrojone w drobną kosteczkę szynkę ze znakiem QAFP oraz czerwoną paprykę i wymieszać składniki z odrobiną majonezu lub naturalnego jogurtu. Jajka napełniamy przygotowanym farszem i posypujemy je poszatkowanym koperkiem. Fantastycznie wyglądająca i pyszna przekąska gotowa!

Efektowne i proste dania wielkanocne
Sałatka warstwowa podana w szklance lub słoiku QAFP

Sałatka warstwowa podana w szklance lub słoiku

Nieduża porcja smakowitej, kolorowej sałatki podana w szklance wygląda niezwykle kusząco. Chrupiące warzywa i soczysta, grillowana pierś kurczaka w towarzystwie czosnkowego sosu, zrobionego na bazie naturalnego jogurtu, to kompozycja wyjątkowo smaczna i lekka. Na dno szklanki lub słoika wyłóżcie drobno poszatkowane liście kapusty pekińskiej, kolejne warstwy to pokrojona w kostkę czerwona papryka, kawałki grillowanej, przyprawionej ulubionymi ziołami i odrobiną soli piersi kurczaka, pomarańczowa papryka, a na wierzch wykładamy sos jogurtowy. Dla ozdoby ale i podkreślenia smaku udekorujcie sałatkę listkami świeżej bazylii lub mięty.

W taki sposób możecie podać waszą ulubioną sałatkę, ważne aby składniki były kolorowe i ładnie wyglądały po ułożeniu warstwami. W sałatce podanej w szklance lub słoiku świetnie sprawdzi się wiele składników np. ogórek, kukurydza, ugotowana marchewka lub zielony groszek, natomiast pierś kurczaka można zastąpić wędliną ze znakiem QAFP taką jak polędwica, schab lub szynka.

Polędwiczka z pieczarkami w cieście francuskim

Ostatnia propozycja to wyborne w smaku i wykwintnie wyglądające świąteczne danie obiadowe, które nie jest trudne w przygotowaniu, a bardzo efektowne. Rolada z ciasta francuskiego wypełniona soczystą, kulinarną polędwiczką wieprzową QAFP i pysznym farszem z pieczarek nie tylko doskonale smakuje, ale i pięknie wygląda.

Polędwiczkę przyprawiamy z każdej strony solą, świeżo mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, słodką papryką i tymiankiem, zostawiamy ją na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. Pokrojoną w dosyć drobną kostkę cebulkę przesmażamy na klarowanym maśle, dodajemy do niej pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy, aż będą one złociste, wtedy doprawiamy je solą, pieprzem i tymiankiem i jeszcze chwilkę przesmażamy. Polędwiczkę obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju, z każdej strony po 2 minuty, przekładamy ją na deskę aby ostygła. Następnie na cieście francuskim kładziemy przestudzone pieczarki z cebulką i rozkładamy je równomiernie w taki sposób, aby na brzegach ciasta został około centymetrowe brzegi bez pieczarek. Teraz na pieczarki kładziemy przestudzoną polędwiczkę i zwijamy ciasto w rulon, mocno sklejamy boki, krótsze boki dodatkowo dociskamy widelcem, a cały rulon smarujemy od góry i po bokach roztrzepanym żółtkiem. Roladę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. 30-35 minut, aż ciasto będzie pięknie zarumienione. Roladę podajemy na ciepło, przed pokrojeniem najlepiej dać jej odpocząć przez kilka minut. Polędwiczka pachnie wspaniale i zachwyci niejednego smakosza, polecamy!

Nasze propozycje na świąteczne dania są proste w przygotowaniu, a znakomicie ozdobią stół. Wykorzystajcie te, inspiracje a wasze świąteczne stoły będą smaczne i niezwykle piękne!

Wpis realizowany w ramach kampanii „Jakość z polskim certyfikatem” finansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Polędwiczka z pieczarkami w cieście francuskim