Blog

Dania na upalne dni

Wysokie temperatury nie zachęcają ani do gotowania, ani do jedzenia zbyt obfitych posiłków, jednak to jakie dania spożywasz w czasie upałów jest bardzo ważne. Najlepsze dania obiadowe na gorące lato to na przykład różnego rodzaju chłodniki, delikatny drób podawany z warzywami i soczyste grillowane mięsa z sałatami. Wysokiej jakości produkty sygnowane znakiem QAFP wędliny, kulinarna wieprzowina i drób oraz dostępne o tej porze roku warzywa pozwolą skomponować pyszne dania, które przygotujesz szybko i w prosty sposób. Poznaj nasze propozycje na letnie obiady inspirowane kulinarnymi podróżami.

Gazpacho podane z grillowanym kurczakiem

Idealne rozwiązanie na upał to mocno schłodzona zupa! Podana z pysznym grillowanym kurczakiem QAFP jest daniem, które schłodzi organizm i doda wigoru. Gazpacho sprawdzi się nie tylko w gorącej Hiszpanii! 🙂

Do misy blendera włóż pokrojone na niezbyt duże kawałki warzywa: pomidory, ogórki, paprykę, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj oliwę z oliwek, ocet winny, kromkę czerstwego chleba, wlej szklankę wody i zmiksuj składniki. Spróbuj czy zupa jest wystarczająco doprawiona i odpowiednio gęsta. Gazpacho włóż do lodówki, przed podaniem powinno być bardzo mocno schłodzone.  Kiedy zupa się chłodzi przygotuj kurczaka, zacznij od marynaty. Do miski dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wędzoną paprykę, kurkumę i oliwę z oliwek, dopraw solą i wymieszaj składniki. Tak przygotowaną marynatą nasmaruj pałki kurczaka, włóż je do szklanego naczynia i zostaw na co najmniej godzinę aby mięso nabrało aromatu. Po tym czasie kurczaka grilluj przez około 20-30 minut, aż mięso będzie miękkie, a skórka ładnie zarumieniona. Grillowanego kurczaka podawaj ze schłodzonym gazpacho, do zupy możesz dodać pokrojone w bardzo drobną kostkę warzywa, z których jest przygotowane. Buen provecho!

Gazpacho podane z grillowanym kurczakiem
Warzywne spaghetti z polędwiczką QAFP

Warzywne spaghetti z polędwiczką QAFP

Lekka, zdrowa i przepyszna wersja tradycyjnego, włoskiego spaghetti to… spaghetti warzywne! Kolorowe warzywa z soczystą, pełną smaku polędwiczką wieprzową smakują świetnie, a włoski charakter dania podkreśla oryginalny parmezan. Polędwiczkę QAFP pokrój w niezbyt grube paski, dopraw solą, oregano i czosnkiem, dodaj łyżkę oliwy z oliwek i zostaw na około godzinę aby mięso się zamarynowało. Zieloną i żółtą cukinie (ze skórką) oraz marchewkę pokrój w cieniutkie, długie paseczki i wrzuć do gotującej się, lekko osolonej wody na 2-3 minuty, po tym czasie odsącz warzywa na sitku. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i podsmaż zamarynowaną polędwiczkę przez około 8-10 minut. Następnie dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, a kiedy zmiękną wrzuć na patelnię ugotowane wcześniej warzywne spaghetti. Danie podgrzej przez 2-3 minuty, ale nie dłużej, aby warzywa nie straciły chrupkości i nie były zbyt gorące. Warzywne spaghetti podawaj posypane świeżą bazylią i utartym parmezanem. Buon Appetito!

Souvlaki z karkówki QAFP z sałatką grecką

Taka sałatka to sztandarowe danie Greków, które doskonale pasuje do mięsa, ryb i owoców morza. Doskonale smakuje z dobrze przyprawionymi, aromatycznymi souvlakami z karkówki.

Najpierw przygotuj marynatę: do miski dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekany czosnek, sól, świeżo mielony pieprz, niedużą ilość ostrej papryki, tymianku i mięty, wymieszaj składniki. Umytą karkówkę QAFP pokrój w grubsze paski i nadziej je na mokre patyczki do szaszłyków (patyczki do szaszłyków namocz wcześniej w zimnej wodzie przez 30 minut). Souvlaki ułóż w płaskim naczyniu np. żaroodpornym, zalej marynatą i zostaw na minimum 2 godziny. Po tym czasie grilluj mięso przez kilka minut z każdej strony. Nim zaczniesz grillować zrób grecką sałatkę. Pomidory pokrój na ósemki, ogórki przekrój wzdłuż na pół, a następnie na grube półplasterki, czerwoną cebulę przekrój na pół i cieniutko poszatkuj na półtalarki, czarne oliwki przekrój na pół. Składniki sałatki przełóż do miski, dopraw świeżo mielonym pieprzem, suszonym oregano, polej oliwą i delikatnie wymieszaj. Na wierzch połóż plasterki greckiego sera feta.  καλή όρεξη !

Souvlaki z karkówki QAFP z sałatką grecką
Chłodnik ogórkowy z piersią kurczaka

Chłodnik ogórkowy z piersią kurczaka

Można śmiało stwierdzić, że wszelkiego rodzaju chłodniki to „królowe” polskich, letnich zup. Najczęściej są przygotowane na bazie buraków lub botwiny, ale świetnie smakują też chłodniki z rzodkiewką lub ziołowe. Nam bardzo zasmakował orzeźwiający chłodnik z ogórka podany z młodymi ziemniaki i piersią kurczaka QAFP.

Ogórki szklarniowe obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Do misy blendera włóż ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem i dolej zsiadłe mleko lub kefir. Bardzo dokładnie zmiksuj składniki, dodaj poszatkowany koperek i włóż na 2-3 godziny do lodówki aby zupa się schłodziła. Pierś kurczaka pokrój w dosyć dużą kostkę, dopraw solą i tymiankiem i ugotuj na parze. Przed podaniem wyłóż na głęboki talerz lub do miski ugotowane młode ziemniaki i pierś kurczaka, wlej chłodnik i posyp go poszatkowanym koperkiem. Zarówno ziemniaki jaki i pierś kurczaka powinny mieć temperaturę pokojową, nie mogą być zbyt ciepłe. Smacznego!

Pamiętajcie, że w czasie upałów nasz organizm wymaga odpowiedniego nawodnienia. Do lekkiego obiadu świetnie pasuje szklanka schłodzonej wody smakowej, którą bardzo łatwo przygotujecie. Wystarczy, że do dzbanka wrzucicie kilka plasterków dowolnych cytrusów i innych owoców np. malin czy truskawek, delikatnie ugnieciecie owoce i zalejecie je zimną wodą. Domowa woda smakowa najlepiej smakuje po około 30 minutach od przygotowania, podana schłodzona lub z lodem. Dla orzeźwienia można też dorzucić kilka listków świeżej mięty!

lekkie dania na upalne dni