Potrzeba jakości – relacja z debaty w PAP

Wiesław Różański, prezes UPEMI, która jest administratorem Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP podkreślił, że obserwowane jest coraz większe zainteresowanie systemem. Zarówno ze strony konsumentów, jak również producentów i sieci handlkwoych, a także rolników. UPEMI chce pomagać hodowcom, którzy zamierzają dostosować się do wymogów systemu.
„Rolnicy już dziś wiedzą, że systemy jakości to przyszłość. Ale dostosowując się do restrkcyjnych wymogów oczekują również wyższych cen za surowiec. Mam nadzieję, że w nowym PROW będzie 100% zwrot kosztów poniesionych na certyfikację”.

Rajmund Paczkowski z Krajowej Rady Drobiarstwa wtórował, iż również w zakresie drobiu system jest popularny. „QAFP łączy producentów, wytwórców pasz, przetwórców. Oferuje handlowcom i konsumentom wyróżnik. Drób w systemie nie posiada wycieku. jest pakowany na tackach lub w systemie MAP. PH produktu jest badane zanim jeszcze wyjedzie on z zakładu”.

Jak podkreślił prezes KRD, na podstawie badań aż 70% konsumentów jest zainteresowanych produktami w systemie.

Anna Hankus z Zakładu Mięsnego Bielezz dodała, że uzyskanie certyfikatu przynosi wiele korzyści. QAFP pomaga dobrać odpowiedni surowiec potrzebny doi przygotowania wędlin. QAFP to także powrót do tradycji i starych receptur.

Z kolei Barbara Bednarska stwierdziła, że w ZM VIANDO 80% surowca pochodzi z własnej ubojni, która jest dostosowana do wymogów systemu. Co ważne z punktu widzenia konsumenta – widząc logo QAFP nie musimy wczytywać się w etykietę. Mamy pewność, że produkt zawiera naturalne przyprawy, jest wykonany z dobrej jakości surowca. Nie ma za to polepszaczy smaku, E.

Maciej Mielczarski ze Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP podkreślił, że ważnym krokiem jest wprowadzenie zeszytu systemu QAFP na produkty piekarnicze. Istnieje duża potrzeba ze strony konsumentów, aby funckjonował chleb wysokiej jakości ze znakiem QAFP.

Stanisław Kowalczyk z IJHARS dodał, że w dzisiejszych czasach produkty spożywcze są anonimowe, więc jest potrzeba fukncjonowania systemów jakości. Z kolei Andrzej Faliński z POHID dodał, że handel podporządkowuje się pod gusta konsumentów. Jeśli tylko konsumenci zechcą kupować produkty w systemach – na pewno pojawią się one na półkach.

Jerzy Wierzbicki z Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, które nadzoruje nad systemem QMP dodał, że prowadzi obecnie rozmowy z zakładami mięsnymi, które chcą przystąpić do systemu obejmującego wołowinę.

Wiesław Różański na koniec debaty poinformował, że UPEMI prowadzi szereg kampani promujących System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Są one skierowane do różnych grup konsumentów, w zależności od wieku, miejsca zamieszkania czy płci. Działania te są finansowane zarówno ze środków krajowych jak i unijnych.