Adam Michalski

Gotowanie to moja pasja i życie. Choć nigdy nie ukończyłem szkoły gastronomicznej, za nic w świecie nie mógłbym rozstać się z moją kulinarną miłością i robić coś innego. Moja kariera zawsze wymykała się do kuchni – byłem kucharzem, szefem kuchni, samodzielnie zarządzałem restauracjami. Wiem o gastronomii dużo. Lubię dzielić się swoją wiedzą – dziś sam szkolę młodych adeptów sztuki kucharskiej. Moi podopieczni z powodzeniem rywalizują w krajowych i międzynarodowych konkursach sztuki kulinarnej, zdobywając nagrody i wyróżnienia. Z równym zaangażowaniem poświęcam się swojej codziennej pracy – doradztwu gastronomicznemu, organizowaniu przedsięwzięć kulinarnych, szkoleniom i pokazom gotowania na żywo. Lubię wyzwania – zdarzało mi się gotować dla Królów i Prezydentów. Po tych jakże ciekawych doświadczeniach nie trafiłem nigdy do notesów szefów służb specjalnych – co daje mi podstawy sądzić, że wielcy tego świata byli zadowoleni…

W kuchni dążę do doskonałości – eksperymentuję, stale się uczę i rozwijam. Inspirują mnie różne kultury, obyczaje i tradycje.  Wiem, że każde danie wymaga zaangażowania, dopieszczenia – niezależnie od tego czy składa się z wysublimowanych ingrediencji, czy z najprostszych składników. W tej jednej życiowej dziedzinie nie uznaję żadnych kompromisów – po prostu podczas gotowania jestem perfecterem – poszukuje doskonałości. Sztuka kulinarna tym się charakteryzuje, że jej odbiorca natychmiast wyczuwa fałsz. Dlatego wkładam w nią tyle serca. Wszystko co robię, musi być idealne. W mojej profesji nie ma miejsca na przeciętność i nie można przecież pozwolić sobie na choćby odrobinę złego smaku…

Adam Michalski ma wieloletnie doświadczenie zawodowe. Promował kuchnię polską w restauracji Chit Chat w hotelu Equatorial i Chill Sky Bar oraz polskie mięso na targach „Viet Food and Beverage 2012 and ProPack Vietnam” w Ho Chi Minh w Wietnamie organizowanych w ramach kampanii „Tradycja, jakość i europejski smak”, a także na targach Summer Fancy Food Show Washington oraz „Seoul Food and Hotel 2012” w Korei Południowej. Członek Jury Open International BBQ Championship of Poland 2010. Mikołajki. Organizator Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego dla uczniów szkół gastronomicznych „Kuchnia Polska na Mazowszu” Warszawa 2011, 2010; 2009. Pomysłodawca, twórca i realizator kampanii „Kulinarna edukacja dzieci i młodzieży” 2012, 2011, 2010, 2009. Członek Juru Ogólnopolskiego Konkursu Sztuki Kulinarnej „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” Pułtusk 2010; 2009. Ten Mistrz Kuchni QAFP ma także wiele osiągnięć, między innymi World Culinary Cup Luksemburg 2010, Consus Art. Culinary Team, jest również mistrzem polskich potraw regionalnych w kategorii: dania z ryb.